sv
Ordförklaringar:

Athenapriset för snabbare MR-undersökningar

Undersökning med magnetkamera, så kallad MR, används för att upptäcka till exempel blödning, vätska och tumörer i kroppen. Om flera områden i kroppen ska undersökas kan proceduren idag ta upp till en timme.

Under hela bildtagningen måste patienten ligga helt stilla, vilket är en utmaning för barn och personer med klaustrofobi. Stefan Skare och Tim Sprenger från Karolinska Institutet samt Anna Falk Delgado från Karolinska Universitetssjukhuset har genom smart programmering kortat tiden för en MR-undersökning till en dryg minut.

Förutom att det blir smidigare för patienterna innebär kortare MR-undersökningar ökad tillgänglighet till utrustningen, och forskarna belönas nu med Athenapriset för sitt arbete.

Athenapriset har instiftats för att lyfta fram behovet av klinisk forskning av hög vetenskaplig kvalitet som sker i samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Huvudmän är Dagens Medicin och Vinnova och priset stöttas även av Forte, Lif, Sveriges Kommuner och Landsting, Sweden Bio, Swedish Medtech och Vetenskapsrådet. Priset består av 150 000 kronor i form av ett forsknings- och utbildningsstipendium.

Läs mer om projektetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Dagens Medicins webbplats .

Källa: dagensmedicin.se