sv
Ordförklaringar:

SMS Livräddare belönas med Athenapriset

Frivilliga personer som registrerat sig i appen SMS Livräddare, och som befinner sig inom en radie på 500 meter från den som drabbas av ett hjärtstopp, får ett sms från larmcentralen samtidigt som ambulans underrättas. I dagsläget har 38 000 svenskar registrerat sig.

Tanken är att hjärt- och lungräddning kan påbörjas av frivilliga om de hinner fram till den drabbade före ambulansen. Forskarna och utvecklarna bakom appen belönas nu med Athenapriset. Mattias Ringh som är kardiolog på hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet och Södersjukhuset är huvudansvarig för projektet som drivits i samarbete med Unified Messaging System A/S, Karolinska innovations, SLL innovation och Hjärtlungfonden.

Athenapriset har instiftats för att lyfta fram behovet av klinisk forskning av hög vetenskaplig kvalitet som sker i samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Huvudmän är Dagens Medicin och Vinnova och priset stöttas även av Forte, Lif, Sveriges Kommuner och Landsting, Sweden Bio, Swedish Medtech och Vetenskapsrådet. Priset, 150 000 kronor i form av ett forsknings- och utbildningsstipendium, delas ut den 5 december.

Läs mer om projektet SMS LIvräddare på Dagens Medicins webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Källa: dagensmedicin.se