Ordförklaringar:

Kliniska studier ur en verksamhetschefs perspektiv

Forum Sydost (FSO) har intervjuat Per Nodbrant om erfarenheter av de stöd FSO kan ge. Per Nodbrant är verksamhetschef på onkologkliniken, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län. Han har en lång erfarenhet av kliniska studier och ett nära samarbete med FSO lokalt i Region Jönköpings län.

Per Nodbrant, verksamhetschef

Vad betyder det för er på onkologkliniken att forskning bedrivs inom er verksamhet?

– Det är absolut en av de viktigaste framgångsfaktorerna för vår verksamhet och jag önskar att den kliniknära forskningen skulle vara en ännu mer integrerad del av vår verksamhet. Det är en viktig kompetensutveckling för medarbetarna för att lära mer om nya läkemedel och behandlingar som sannolikt kommer till kliniken. Medarbetarna lär sig ett vetenskapligt förhållningssätt och den nyfikenhet som skapas bidrar sannolikt till att verksamheten blir snabbare i att implementera nya medicinska rön. Det blir också en stolthet att arbeta i en verksamhet som ligger i framkant av utvecklingen. För patienterna innebär det att de på hemmaplan kan få del av den senaste medicinska utvecklingen och eventuellt erbjudas ytterligare behandlingsmöjligheter.

På vilket sätt har Forum Sydost kunnat stödja genomförandet av studier inom verksamheten?

– Den ”lokala noden”, FSO/Futurum, Region Jönköpings län, ger ett stort och nödvändigt stöd genom att exempelvis administrera ekonomi, studieförfrågningar och ge annat stöd som är nödvändigt för att kunna bedriva de industriinitierade kliniska studierna. FSO är en viktig funktion för den nationella samverkan och för att skapa en gemensam infrastruktur där det är möjligt, samt att erbjuda nätverksträffar och GCP-utbildningar i regionen. I takt med att inklusionsfönstret i studier blir allt mindre blir antalet möjliga patienter färre, då är det viktigt att samverka över regiongränserna. Där kan FSO göra stor skillnad.

Hur ser du på stödet som Forum Sydost genom ForskningsDataCenter bistår med för att underlätta sekretess- och menprövningen vid förfrågningar om datauttag?

– Stödet gör mitt arbete lite enklare och snabbare då jag vet att flera ögon tittat genom ansökan och gjort en bedömning av utlämnandet innan den når mig. Det är värdefullt med möjligheter till dialog om det finns oklarheter angående ansökan. Sedan är det en fördel att alla ansökningar hanteras på samma sätt, både vad gäller dokumentationen och likvärdiga bedömningar i olika verksamheter.

Vilken typ av forskning bedrivs på onkologkliniken?

– Såväl industriinitierade som akademiska kliniska studier, inom både strålbehandling och läkemedelsbehandling. Normalt har vi cirka 15 studier med pågående inklusion. Sedan har vi medarbetare som bedriver egen, ofta kliniknära, forskning.

Hur ser forskningsarbetet ut på kliniken?

– Vi har en klinisk prövningsenhet (KPE) med fyra forskningssjuksköterskor som hanterar läkemedelsstudierna och två forskningssjuksköterskor som på deltid ansvarar för strålbehandlingsstudierna. Det finns också en administrativ resurs knuten till studiearbetet med en av överläkarna som är huvudansvarig för KPE. I övrigt är det de teamansvariga läkarna, inom respektive diagnos, som normalt anmäler potentiella studier och agerar huvudprövare. Den ansvariga överläkaren leder ett prioriteringsråd som beslutar vilka studier som kan vara aktuella för kliniken att delta i.

Senast publicerad: