Ordförklaringar:

Så arbetar Region Kronoberg för att öka antalet kliniska studier i regionen

Ersättning till forskningssjuksköterskor och lokala GCP-nätverk är två exempel på saker som Region Kronoberg gör för att öka antalet kliniska studier som genomförs i regionen.

Två personer från Region Kronoberg poserar på Clinical Trials Day 2024

Region Kronoberg är en av de lokala noderna inom Kliniska Studier Sveriges - Forum Söder. Här har forskningsenheten i uppdrag att bedriva forskning, att utbilda och att ge råd och stöd i forsknings- och utvecklingsarbete inom hälso- och sjukvården. Ambitionen är att alla verksamheter på Centrallasarettet i Växjö ska bli akademiska kliniker, vilket innebär att klinikerna ska samordna och integrera forskning, utveckling och utbildning inom sitt verksamhetsområde och samtidigt tillvarata forskarkompetens.

– Vi har idag 80 disputerade medarbetare och 31 doktorander. De senaste åren har antalet ökat med 50 %, säger Carina Elmqvist, Forskningschef på Forskningsenheten vid Region Kronoberg.

Det arbetas också hårt med att utveckla klinikerna så att de utvecklar sin kompetens inom genomförandet av både akademiska studier och kliniska prövningar på uppdrag av industrin.

– Sedan en tid tillbaka är akutkliniken en akademisk akutklinik. Onkologkliniken har också identifierat de första stegen som ska tas för att bli en akademisk onkologklinik, säger Carina Elmqvist på Forskningsenheten vid Region Kronoberg.

Mål: öka antalet kliniska studier i Region Kronoberg

Region Kronoberg satsar på att utöka antalet kliniska studier i regionen samtidigt som man vill att fler utbildar sig till forskningssjuksköterskor inom olika verksamhetsområden.

– Forskningsenheten erbjuder klinikerna 20 % ersättning till forskningssjuksköterskor under ett år för att stimulera klinikerna till medverkan i fler kliniska studier. Vi har i dagsläget cirka 70 stycken medarbetare som är utbildade i ”Good Clinical Practice” i regionen. Vi har skapat ett GCP-nätverk som träffas två gånger om året för att diskutera aktuella ämnen inom området. Vi arrangerar också endagskurser i GCP i samarbete med Forum Söder, säger Carina Elmqvist på Forskningsenheten vid Region Kronoberg.

Både lokalt och regionalt stöd

Forskare och life science-företag i Region Kronoberg kan få stöd och hjälp av Kliniska Studier Sverige - Forum Söder, men regionen har också eget forskningsstöd på plats.

– Den kliniska prövningsenheten (KPE), som är en del av forskningsenheten, kan stötta läkare och forskningssjuksköterskor med kostnadsberäkning och avtalsstöd, monitorering, diskutera patientrekryteringsmetoder, uppstartsarbete samt vid genomförande av studien, säger Mari Westin och Kristina Svensson på den kliniska prövningsenheten vid Region Kronoberg.

Carina Elmqvist, foto: Region Kronoberg

Carina Elmqvist. Foto: Region Kronoberg

Senast publicerad: