Ordförklaringar:

Kliniska studier

Utveckling och stöd för kliniska studier i hälso- och sjukvården

Kliniska Studier Sverige är ett nationellt samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner som stöds av Vetenskapsrådet. Forum Norr är en samverkan mellan Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Västerbotten och Region Västernorrland.

Norrland

Utveckling och stöd för kliniska studier i hälso- och sjukvården

Kliniska Studier Sverige är ett nationellt samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner som stöds av Vetenskapsrådet. Forum Norr är en samverkan mellan Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Västerbotten och Region Västernorrland.

Forskningsstöd

Forskare och forskningspersonal erbjuds rådgivning och ett stort utbud av forskningsstöd genom hela den kliniska forskningsprocessen, från idé till arkivering.

Vit pil

Utbildningar

Få de kunskaper som krävs för att genomföra kliniska studier av hög kvalitet med våra utbildningar i klinisk forskningsmetodik och regelverk.

Vit pil

Prövningsenheter

Våra kliniska prövningsenheter planerar och genomför kliniska studier på uppdrag av hälso- och sjukvården, akademin och life science-företagen.

Vit pil

Feasibility Sweden

En nationell tjänst för forskare och life science-företag som ger en väg in och snabba svar på studieförfrågningar (feasibilities) till den svenska hälso- och sjukvården.

Vit pil

Kommande event

18
onsdagjanuari 2023

GCP för chefer i Region Västerbotten

Utbildningen fokuserar på verksamhetschefens ansvar i relation till lagstiftningen vid kliniska prövningar.

2
torsdagmars 2023

Grundkurs i Good Clinical Practice

Kursen ger översiktliga kunskaper vad gäller regelverk, kvalitetssäkring, planering, genomförande och avslutande av kliniska prövningar.

16
tisdagmaj 2023

Repetitionskurs i Good Clinical Practice

Kursen ger en repetition vad gäller regelverk, kvalitetssäkring, planering, genomförande samt avslutande av kliniska prövningar.

Nyheter

Region Norr

 • Anmälan öppen - Välkommen till Nationell konferens om kliniska studier!


  Nu har anmälan öppnat till Nationell konferens om kliniska studier – en mötesplats för de aktörer som vill medverka till att stärka förutsättningarna för kliniska studier i svensk hälso- och sjukvård.

 • Forum Norr lanserar utbildning i juridik


  Forum Norr kan nu erbjuda en grundläggande utbildning i juridik för kliniska forskare kring de regler, lagar och verktyg som styr vad man får och kan göra i sin forskning.
 • EU-flagga

  Nya mallar för ansökan enligt CTR


  Läkemedelsverket har publicerat sex svenska mallar till stöd för del II-ansökan om klinisk läkemedelsprövning via CTIS. Mallarna har tagits fram av Kliniska Studier Sverige och bearbetats vidare av Läkemedelsverket.

Prenumerera på nyheter och event

Ta del av senaste nytt om kliniska studier, våra kommande utbildningar och evenemang.

Mallar och stöddokument

För dig som genomför kliniska studier erbjuder Kliniska Studier Sverige och Forum Norr mallar och stöddokument som kan vara till hjälp vid planering och genomförande.

Vit pil

Våra nätverk

Forum Norr har ett antal nätverk som syftar till att ge olika yrkesgrupper forum att utbyta kunskap och erfarenheter.

Vit pil

Vår verksamhet

Forum Norr är norra sjukvårdsregionens plattform för samverkan mellan hälso- och sjukvård, akademi och life science. Vi utvecklar och erbjuder stöd för klinisk forskning och samordnar norra Sveriges kapacitet att genomföra regionala, nationella och internationella kliniska studier.

400+

deltagare i våra utbildningar

70+

studieförfrågningar

200+

deltagare i våra nätverk

135+

forskningsprojekt som får stöd

Kontakta oss

Forum Norr erbjuder rådgivning och stöd genom hela forskningsprocessen för dig som genomför klinisk forskning. Välkommen att kontakta oss med din förfrågan.